“Laat je op weg helpen om jezelf te zijn, je masker af te zetten, je blij te voelen!”

Praat erover!

 

.. met je ouders, een leerkracht/docent, je oma of opa, tante, buurvrouw… maakt niet uit met wie, zolang het iemand is die je vertrouwt, waar je je veilig bij voelt. Hij of zij kan je op weg helpen om jezelf te zijn, je masker af te zetten, je goed te voelen.

Schaamte

Misschien voel je je niet veilig en heb je moeite om mensen te vertrouwen omdat je iets hebt meegemaakt waar je je voor schaamt. Het kan zijn dat je het gevoel hebt dat nare gebeurtenissen je eigen schuld zijn. Wat je doet, denkt of voelt wijkt volgens jou af van ‘normaal’ en dat kan voor schuld, schaamte of angst zorgen.

Laat deze gevoelens geen reden zijn om je ervaringen, gedachten en gevoelens te delen. Het liefst met een volwassene, bijvoorbeeld (1 van) je ouders/opvoeders, een ander familielid, goede bekende of iemand van school.

Hoe dan?

Samen met de persoon die je in vertrouwen hebt genomen kun je een volgende stap maken en meer mensen in jouw omgeving informeren. Je kunt samen besluiten je te laten onderzoeken om erachter te komen of je misschien autisme hebt, maar dat hoeft natuurlijk niet.

Je mag er zijn!

Het belangrijkste is om beter te begrijpen hoe dingen bij jou werken, dan kunnen ook de mensen waar je veel mee te maken hebt weten hoe ze het beste met jou om kunnen gaan. Wanneer jij jezelf kunt zijn en beseft dat je er mag zijn, dan hoef je je niet langer te verschuilen. Want zou het niet ontzettend fijn zijn om je niet langer anders voor te hoeven doen?!