Zelfinzicht

“Niemand kan het alleen. Hulp vragen en zeggen wat je nodig hebt is heel normaal. Het is zelfs noodzakelijk!”

Basis voor geluk:
Verbinding, vertrouwen en veiligheid

Waarschijnlijk weet je nu nog niet precies wat je later wilt worden. Eén ding weet je vast wel: als je maar gelukkig wordt! Dat gaat helaas niet altijd vanzelf. Je kunt namelijk pas gelukkig zijn als je je open durft te stellen, zegt wat er in je omgaat en hoe jij dingen ervaart.

Je zult merken dat dit je meer (zelf)vertrouwen geeft, je steeds minder angstig bent en dat je meer verbinding met anderen voelt.

En dat is nu precies wat je nodig hebt om te leren kennen waar je goed in bent en waar je je fijn bij voelt. Dat maakt de keuze die je later voor een studie en een leuke baan gaat maken een stuk makkelijker! Net als het goed in je vel zitten 😀

“Leer jezelf kennen, weet wat je nodig hebt en wat jouw wensen zijn. Dat maakt je leven zo veel leuker!”

Vraag jezelf het volgende af:

  1. Voel jij je verbonden met andere mensen?
  2. Heb je vertrouwen dat het in je leven goed komt?
  3. Voel jij je veilig?

Wanneer je niet alle vragen met ja kunt beantwoorden, is het belangrijk om hierover te praten. Misschien heb je moeite om mensen te vertrouwen omdat je iets hebt meegemaakt waar je je voor schaamt. Het kan zijn dat je het gevoel hebt dat vervelende gebeurtenissen je eigen schuld zijn.

Wat je doet, denkt of voelt wijkt volgens jou af van ‘normaal’ en dat kan voor schuld, schaamte of angst zorgen. Laat deze gevoelens geen reden zijn om je ervaringen, gedachten en gevoelens te delen! Het liefst met een volwassene, bijvoorbeeld (één van) je ouders/opvoeders, een ander familielid, goede bekende of iemand van school.


“Grenzen stellen is zeggen wat er in je om gaat. Het is je omgeving helpen hoe ze het beste met je om kunnen gaan.”